Bahan-bahan:
5 cawan tepung serbaguna
6 sudu teh yis segera(mauripan)
1 cawan fresh milk
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak sayuran
1/4 cawan gula
1 sudu teh garam
Cara-cara:
- Campurkan 2 cawan tepung dengan yis dalam satu bekas.
- Dalam periuk,campurkan susu,minyak,air,gula dan garam dan panaskan hingga suam.Masukkan ke dalam tepung dan kacau rata selama 3 minit.
- Masukkan tepung secukupnya untuk dijadikan doh lembut(2-3 cawan). Gaul rata semua bahan hingga jadi doh.
- Canai diatas papan yang ditaburkan dengan tepung dan biarkan rehat selama 10 minit.(cik bawang biar sampai die kembang elok sket..lebih kurang 15 minit jugaklah)
- Kemudian bolehlah dibentukkan doh menjadi 12 biji bun(cik bawang dapat 15..erkk..kecik ngt kot),atur dalam loyang dan biarkan naik 2 kali ganda.
- Bakar dalam oven dengan kepanasan 180~200 darjah celcius.
0 comments:
Post a Comment