ade orang ngidam nk makan pizza..
kali ketige buat..dan masih setia menggunakan respi doh pizza dari fp kak liza
sbb suke dengan tekstur rotinye
utk toppingnye..cik bawang gunekan ready-made spaghetti paste, bawang besar, lada benggala, olive, jagung,sotong besar dan ayam
respi utk base nye..
Bahan A
500 tepung roti
1 paket yeast mauripan
2 s/b gula 1 s/k garam
1 biji telur
Bahan B
3 s/b majerin/shorterning
250 ml air
- Gaul rata semua bahan A sehingga sama rata.
- Masukkan air dan uli sehingga sebati.
- Masukkan majerin dan uli lagi sehingga menjadi doh yg lembut [anggaran 10 minit]
- Bahagikan adunan pada 4 doh besar dan leperkan .
- Biarkan adunan naik sedikit (lebih kurang 15 minit) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180 C selama 10 minit.
- Keluarkan dan taburkan bahan yang disediakan...ikut pilihan yang disukai.
- Bakar lagi sehingga nampak keju mozzarella cair.
0 comments:
Post a Comment