Thursday, May 20, 2010

Kerabu Soo Hoon

Kalau kerabu2 ni memang saye sangat2 minat..kerabu daun selom, kerabu kacang botor, kerabu udang, kerabu mangga, kerabu perut..iskkk bile teringat psl kerabu ni mmg meleleh air liur...mase saye keje dekat pantai barat last year dan duduk jauh dr mak(mak di pantai timur)..mak saye suke siapkan bekalan utk saye...telur itik di peram siap dlm air garam(telur masin)...ade jugak stok yang siap direbus..kerabu plak..mak saye tumbuk dan goreng siap2 kerisik+ikan..tunggu nk gaul2 aje...tuh la kasih mak dekat anak..anak dah besar panjang pon die dok pikir anaknye makan ke tak lepas balik keje..nak pegi keje sempat makan ke tak..iskisk sedih saye bile teringt dekat mak ni..

speaking of kerabu jugak...saye belek2 resipi che mat..then ternampak la kerabu suhun ni ..first time saye makan kerabu suhun ni adelah last year! yess..seumur idup saye baru 2 kali saye makan kerabu suhun..kali pertama dekat kedai depan usm kubang kerian (lupe daa name)..first time makan saye dah jatuh hati dah...mmg feveret...kali kedua..harus la buat sendiri kan..dah katenye suke..sebbaik jugak la che mat kite kongsi respi..tp saye ade modify skeeettttt je..mintak halal ye che mat..and tq bebanyak che mat for sharing great recipe..

Photobucket
kerabu di atas pinggan terbang..yippieee



Bahan-bahan:
80 g soo hoon (yang kering), dikerat2
4 ekor sotong saiz sederhana besar
10 ekor udang sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji cili padi, hiris halus
1 biji tomato, buang biji dan hiris
3 tangkai daun sup, hiris
5 -6 biji limau kasturi
Beberapa helai daun salad
Garam dan gula secukup rasa
separuh genggam udang kering, goreng tanpa minyak dan tumbuk halus

Cara-cara:

  • Soo hoon, direndam dalam air panas hingga lembut dan menjadi jernih. Toskan dan cuci bawah air mengalir. Biar kan kering dalam tapisan. Udang dibersihkan, buang urat dan celur sekejap. Sotong dipotong cuci bersih dan celur sekejap. Letak sedikit garam dalam air rebusan tadi. Tos dan sejukkan.
  • Gaul kan semua bahan2 diatas kecuali garam, gula, jus limau kasturi dan daun salad. Tambah garam dan gula serta jus limau kasturi secukup rasa. Alas bekas hidangan dengan daun salad, letak kerabu tadi dan hidangkan segera.

nota kaki: saye ade buat modification..iaitu tambahan udang kering..





Tuesday, May 18, 2010

Korean Food at Ampang

Yuhuuuu..blog yang dah berbulan2 tak berapdet..heeeeeee..tuan rumahnye punye la malas nk apdet sampaikan org lain dah moved on to Thomas Cup saye dok kat AJL lg..내 블로그 한테 쫌 미안하긴 하네..

hehe oke to cut it short..1 year passed by since I last enjoyed korean food...rindu sangat..dari sepanjang 5 1/2 thn dekat korea..saye cume ambik mase 3 bln utk sesuaikan lidah dengan makanan korea...so the rest 5 1/4 thn saye sangat2 enjoy makanan korea..tetibe terpakse berpisah..sedey tauu..tp nasib baik jugak org korea ni dah ramai berhijrah ke Malaysia ni..yea..best sgt..ramai tau kan dekat Ampang..depan2 area Ampang Point tu dipanggil Hanguk Ma-Eul aka Hanchun aka Perkampungan Korea..Dekat area2 situ mmg byk kedai korea..dr kedai makan, kedai runcit, pusat tusyen n karaoke pon ade..

So, saye n wear went to Ssangdungi Bunshik Jeom at Ampang last week..carik makanan korea gitu..walaupon dah duk kat Malaysia..tp still kene bersoal jawab dengan pakcik kedai tu..makanan die taruk ape..ade daging tak..ade arak tak...:D mcm before ni saye pergi dengan bos saye..pakcik kedai tu baik la sbb saye masuk je die bgtau siap2..daging beli dekat pasar melayu tp ade letak arak..so pendek katenye..kene bersoal jawab bebetul dlu br bleh decide nk makan kat situ ke tak..

Last week saye order kimbab (sushi), dolsot bibimbab (mixed rice or rice topped with sauteed veggies and chilli paste), and Tteobokki (rice cake with hot sauce)..side dishes nye plak baecu kimchi (napa cabbage kimchi), Kkakdugi (chilli pickled daikon radish), gyeran mari (omellet), shikemchi bokkem (stir fry baby spinach) and danmuji (sweet pickled daikon radish)



pancan
Dari kiri atas: Danmuji, Shikemchi Bokkem
Dari kiri bawah: Gyeran Mari, Kakdugi, Baecu Kimchi


dolsot
Bibimbap


topuki
Tteokbokki


kimbab
Kimbab



dolsot
Licin




Kedai Ssangdungi ni oke la..lg sedap dr kedai korea yang mhl2..actually kalau nk cari korean food yang betul2 rasa asli dekat malaysia ni..better pegi dekat ampang yang kedai kecik2 tu compare tu kedai besar2..ade jugak kedai besar2 yang rase makanan die same mcm dekat korea tp kebanyakannye..ermmm..ala kadar je..or worst..gune name korean food tp taktau makanan dr negare mane..tp as i said before..bersoal jawab la dengan tuan kedai tu before decide nk makan..after balik dr makan2 tu..sempat singgah dekat kedai runcit sebelah tu..bli dangmyeon (korean vercimille) dengan bulgogi sauce..cadangnye utk projek masak2 with akak2 dekat penang ni..:P

btw..dekat penang pon ade mini perkampungan korea dekat area gurney plaza jugak..last weekend sempat menyinggah ke sana beli groceries utk kawan saye..:D tp mahal sket la kalo compare dengan harga dekat ampang..

tak saba nk tunggu wiken ni..mau masak2 makanan korea~~ lala~

Monday, May 4, 2009

YAY!!!!!

Assalamualaikum..

Yay!!! finally..boleh jugak update blog..actually saye dah balik ke MALAYSIA tercinta...back for good...insyaAllah..dah 2 bln dah..haha payah jugak nk update blog..psl internet kat rumah slowwwww sangat..dial up kan...bile nk publish tuh mesti error..last2 fed-up cam tuh..itu yang sunyi sangat blog ni...

Skang ni saye tengah carik keje lagi..selain meladang anggur n menternak lelemak..dah 2 bln dok sesaje jadik bibik kat umah...rase penat plak menganggur...yer laa..tak penah berehat lame camni..sampai rase mati kutu taktau nk wat ape...takpe..saye akan berusaha keras untuk mencarik keje...

Aktiviti masak? ermm..kengkadang jer la..dah balik umah ni rase malas plak..sbb takde orang pon kat umah..ade adik 2 orang je...mak pon slalu puase..ayah keje..jadik takde orang sangat nk makan...slalu beli kat luar jer...kadang2 time ade mood tuh...tlg la jugak masak simple2..

OK~!!!!!! gotta go...harap2 dapat update lg psl makanan..ntah bilernye tuh taktau...pada yang slalu dok klik2 blog ni walaupon takde hapdet..thank you!!! bile internet laju saye hapdet lagi...TAKE CARE AND TATA ALL~~

Tuesday, February 3, 2009

Strawbery Jam

Sedar tak sedar, suhu dekat Seoul dah naik sikit..it seems like spring is going to come very very soon...yay!!!!One of the things yang saya suka dengan spring selain dari cherry blossom adalah strawberry...:D..And a few days ago, saya ternampak strawberry murah dijual tepi jalan...terus angkat satu box. Tp the next day, ade junior datang melawat Hanyang and dibawanya jugak strawberry..so strawberry yang saya beli tuh terus la dikorbankan buat jam..tak sangka senang rupanya buat jam..kalau la tau..dari dlu lagi saya buat homemade jam..hee ye ke..mcm lah rajin kan..:D:D


Photobucket




Bahan:

500g strawberry
400g gula pasir
30ml lemon juice

Cara:
  1. Strawberry di cuci bersih dan di lenyek.Satukan crushed strawberry bersama gula dan lemon dalam satu periuk.
  2. Kacau perlahan2 di atas low heat sehingga semua gula hancur. Bila gula hancur, guna high (tapi saya guna medium high..risau hangit ke ape..first time kan) heat sehingga boil. Bila die dah bubble2, teruskan mengacau sehingga mencapai consistency yang diingini. Jam akan memekat sedikit bila sejuk.
Resipi ni saye ambil dekat allrecipes and before ni my friend Nana ade bagitau sedikit psl bahan2 die...cuma saya tukar sedikit bahan dan cara nya ikut kesenangan sendiri..boleh rujuk sini for further information.

24 hari lg...sedih..

Wednesday, January 28, 2009

Pau


Assalamualaikum....

Wear request nk makan pau..tapi bahan mmg dah takde dah...tepung yis semua dah takde...tp dengan gigihnye saye pon naik bas pergi Emart (hypermart cam tesco..tp brand local korea) dan bli tepung dengan yis...tp kan..saye ni plg tak suke tukar2 brand..mcm kalau dah biase pakai yis cap mauripan..tetibe kene pakai cap Ottuki(brand korea)..mesti saye gelabah abes..sbbnye tak familiar..tp alhamdulillah...lepas godek2 dan buat eksperimen dekat roti pizza..dan lps satu doh pizza tuh fail..saye pon dah boleh la sket handle cap korea ni...and then buat pau ni pon.. Alhamdulillah..jadik elok...:D:D resipi ni ambik kat myresipi...

Bahan:

300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g yis
30g gula halus
18g minyak sayur--> saye pakai 15ml minyak masak

Cara:
  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
    Pau1
  6. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
    Pau2
  7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
    Pau3
  8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  10. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.


rupa dalam nye..saye suke inti byk..kalau buat sendiri..susah pon takpe..sbb puas ati leh taruk byk2 inti..:D:D

nota kaki:resipi dan gamba dekat cara2 tuh saye copy paste dari myresipi..terima kasih kepada penyumbang resipi..Yani@myresipi..

Monday, January 26, 2009

Egg Tart

Recipe dari Abg Bakhtiar..sedap..byk kali buat mmg pakai resepi ni...



Pastri:

500g Tepung gandum
125g Gula icing
250g Butter (tips: butter sejuk dari petisejuk)
2 biji telur gred B
1 tsp Esen Vanila

Ayak tepung, campurkan gula icing. Masukkan butter dan gaul hingga jadi crumbs. Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan hingga rata. Bentukkan jadi sebiji bola. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan.

Filling:

250g Air
125g Gula--> saya kurangkan sedikit..
5 biji Telur gred B
100g Susu cair (Evaporated milk)

Larutkan gula kedalam air. (buat air gula) Kalau guna air suam, biarkan sejuk dulu sebelum masukkan telur dan susu cair. Pukul semua 4 bahan hingga sebati kemudian tapiskan dan sedia untuk digunakan.

Method:
Isikan atau bentukkan pastry kedalam acuan. Bakar pada suhu 160 ke 180 C selama 15 minit atau sehingga kelihatan kering atau sedikit kekuningan. Keluarkan dari oven.
Tuangkan filling tadi kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bakar lagi pada suhu 180 C selama 15 minit atau sehingga telurnya masak. (tak cair)

nota kaki: saye copy paste saje respi dari blog abg bakhtiar..

Thursday, January 22, 2009

Coleslaw

Assalamualaikum.

Resipi ni khas buat NANA ngn MAMAST..salin jgn tak salin!!!!


Ingredients:

1 biji kobis (finely chopped)
1 batang carrot, medium size (shredded, chopped)
1/3 cup granulated sugar
1/2 teaspoon salt
1/8 teaspoon black pepper
1/4 cup milk
1/2 cup mayonnaise
1/4 buttermilk--> boleh substitute dengan plain yogurt kalau tak ada
1 1/2 tablespoon white vinegar
2 1/2 tablespoon lemon juice

Method:
Cabbage and carrots are chopped up into sizes of rice kernels. Combine the sugar, salt, pepper, milk, mayonnaise, buttermilk, vinegar and lemon juice all together in a bowl and beat until smooth. Add cabbage and carrot and mix well. Cover with plastic cling and refrigerate for AT LEAST 2 hours before serving.

Ad