Sunday, July 20, 2008

Puding Caramel

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting

Bahan2
  • 1 liter susu
  • 200 gm gula(kalo nk manis lagi tambah lagi)
  • 9 bijik telur ayam
  • esen vanila sesudu
  • 100 gm gula untuk buat caramel(cik bawang doublekan..thehehe)
  • air beberapa sudu


Cara2:

  • Pukul telur dengan gula sampai gula dissolved...and then masukkan susu ngn esen vanilla..kacau rata and then tapiskan
  • Jerangkan air panas...sesambil tuh panaskan oven pada suhu 160 degree..sesambil tuh juge susun bekas untuk letak puding ni dalam bekas yang lain (kite gune teknik bain-marie)
  • Bile semua dah ready..bolehlah panaskan gula dengan air sesudu...tunggu sampai gule larut dan tukar kaler jadik kaler caramel...masukkan sesudu besar air dan kaco cecepat..
  • Masukkan caramel dalam bekas puding...dan tuangkan adunan telur ngn susu tadi
  • Bakar selama 30 minit dengan menggunakan teknik water bath@ bain marie.

0 comments:

Ad