Thursday, August 14, 2008

Cendol

I'm so sorry for not updating my lovely cooking diary!! I wasn't away...I was here...Just busy with a few works..:D:D bad right? sooo sorry..:D:D So here is a recipe I experimented a last week..


recipe dari Kak Jo...tapi I made a slight mistake...sebabnye...tak reti nk agak banyak mane kapur kene bancuh to make 1 tablespoon air kapur..so agak la terkurang jumlahnye..lembik laa sket my cendol...next time tambah sket kapur ye cik ratna!

Bahan:
  • 1 cwn tepung beras
  • 3 cwn jus pandan
  • 1 tbs air kapur
  • secubit garam
Cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit.
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan berlubang atau acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais

0 comments:

Ad