Saturday, July 19, 2008

Mee HongKong

Photobucket - Video and Image Hosting
Best eaten with cili jeruk. Recipe is courtesy of Kak D

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon (dicelur dengan air panas dan ditos)
150 gram udang, dibersihkan
150 gram sotong, dibersihkan, dibuang hitamnya dan potong bulat
150 gram daging, dihiris nipis
1 ikat sayur sawi, dipotong
1 cawan air
2 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan kisar:
2 biji bawang besar
10 biji bawang putih
1 sudu teh serbuk lada putih

Cara-cara:
  • Panaskan minyak, kemudian tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau dan betul2 masak.
  • Masukkan sos tiram dan gaul rata bersama garam dan juga serbuk perasa.
  • Masukkan pula daging dan sotong dan juga 1 cawan air. Biarkan daging dan sotong masak.
  • Kemudian masukkan udang pula, biarkan udang masak sebentar. Masukkan pula sayur sawi. Gaul rata.
  • Masukkan mee hoon yang telah dicelur dan gaul kesemuanya hingga sebati. Angkat dan hidangkan dengan cili jeruk.

0 comments:

Ad