Thursday, August 21, 2008

Agar-agar Pandan @ Beledo pandan


Teruja lepas tengok dekat fp kak zieyra(klik sini atau sini)..tapi bile check resipi..kak zieya pakai agar-agar serbuk dengan serbuk jelly..takde stokla pulak..

Jadinya, resipi ini main cuba saja..sebab before memang ade buat jugak agar-agar pandan @ agar-agar lumut ni..tapi lembut macam dadih pule..jadi kali ni cuba jaya lagila kiranya..at first tu cuak-cuak jugak takut2 terkeras atau terlembut..Alhamdulillah..it turned out just nice..so letak dlu resipi ni, buat reminder for me kalau next time nk buat lagi

Bahan-bahan:
  • 20gm (sepaket) agar-agar tali
  • 1000ml air
  • 750ml air + 2 paket santan serbuk(utk dapatkan santan pekat)
  • telur kuning dari sebiji telur
  • pewarna hijau
  • perasa pandan
  • gula
  • garam secukup rasa
Cara-cara:
  • Basuh agar-agar n toskan. Didihkan air dalam periuk sampai menggelegak, masukkan agar-agar. Kacau hingga larut.
  • Masukkan gula. Adjust manisnya. Masukkan pewarna dan perisa pandan. Kacau hingga gula larut.
  • Dalam bekas lain, kacau santan, garam dan egg yolk. Tuangkan santan dalam periuk.
  • Kacau hingga nampak naik lumutnye (jadi ketul-ketul)
  • Biar sejuk diluar dulu, barulah transfer dalam peti ais.
p/s: We call agar-agar as beledo in Kelantan dialect!

5 comments:

Ezza Aziz said...

Salam dari Klang,
rajin nyer buat agar agar ni.. tapi elok gak untuk bulan posa ni kan.
Selamat berpuasa dan Selamat menyambut hari kemerdekaan ke 51.

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

wahhh!!
watashi semangat nk wat agar2 negh

MamaFaMi said...

Sedapnya makan agar-agar di bulan puasa... sejuk dan nyaman je melorot kat anak tekak! Hehehe...

Cik Bawang, sudi-sudikanlah ke blog mama ye kerana Cik Bawang kena tag.. pasal apa kena tag? Pasal cik bawang intan terpilih.. ahakss...

r@tn@ said...

@ezza aziz-salam..:D ni buat sbb teringin sgt nk makan..kalu tak malas jugak nk godek2..

selamat berpuasa dan selamat menyambut hari kemerdekaan juge :D

@hana-ni-mo-nai2- :D:D buat la..:D

@mamafami-betul tu mama..mmg masyuk

hehe yer ker..baik2 baik2 :D:D

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

Ad