Jadinya, resipi ini main cuba saja..sebab before memang ade buat jugak agar-agar pandan @ agar-agar lumut ni..tapi lembut macam dadih pule..jadi kali ni cuba jaya lagila kiranya..at first tu cuak-cuak jugak takut2 terkeras atau terlembut..Alhamdulillah..it turned out just nice..so letak dlu resipi ni, buat reminder for me kalau next time nk buat lagi
Bahan-bahan:
- 20gm (sepaket) agar-agar tali
- 1000ml air
- 750ml air + 2 paket santan serbuk(utk dapatkan santan pekat)
- telur kuning dari sebiji telur
- pewarna hijau
- perasa pandan
- gula
- garam secukup rasa
- Basuh agar-agar n toskan. Didihkan air dalam periuk sampai menggelegak, masukkan agar-agar. Kacau hingga larut.
- Masukkan gula. Adjust manisnya. Masukkan pewarna dan perisa pandan. Kacau hingga gula larut.
- Dalam bekas lain, kacau santan, garam dan egg yolk. Tuangkan santan dalam periuk.
- Kacau hingga nampak naik lumutnye (jadi ketul-ketul)
- Biar sejuk diluar dulu, barulah transfer dalam peti ais.
4 comments:
Salam dari Klang,
rajin nyer buat agar agar ni.. tapi elok gak untuk bulan posa ni kan.
Selamat berpuasa dan Selamat menyambut hari kemerdekaan ke 51.
wahhh!!
watashi semangat nk wat agar2 negh
Sedapnya makan agar-agar di bulan puasa... sejuk dan nyaman je melorot kat anak tekak! Hehehe...
Cik Bawang, sudi-sudikanlah ke blog mama ye kerana Cik Bawang kena tag.. pasal apa kena tag? Pasal cik bawang intan terpilih.. ahakss...
@ezza aziz-salam..:D ni buat sbb teringin sgt nk makan..kalu tak malas jugak nk godek2..
selamat berpuasa dan selamat menyambut hari kemerdekaan juge :D
@hana-ni-mo-nai2- :D:D buat la..:D
@mamafami-betul tu mama..mmg masyuk
hehe yer ker..baik2 baik2 :D:D
Post a Comment