Monday, August 18, 2008

Roti Jala

Resipi ambil dari sini..cume buat sedikit alteration. Actually bahan-bahan yang digunakan adalah sama sahaja dengan resipi yang biasa digunakan back at kampung. Cuma nak tau sukatan yang tepat sahaja. That was why I chose this recipe.

Bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air (biasa pun memang guna air sahaja...tapi this time cuba buat dengan 1 cawan air dan 1 cawan susu segar)
  • 1 biji telur
  • Beberapa titik pewarna kuning
  • 1 sudu teh garam
Cara:
  • Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati
  • Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali dan acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper.
  • Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam
A million thanks to recipe's contributor, tulip77.

0 comments:

Ad