Wednesday, January 28, 2009

Pau


Assalamualaikum....

Wear request nk makan pau..tapi bahan mmg dah takde dah...tepung yis semua dah takde...tp dengan gigihnye saye pon naik bas pergi Emart (hypermart cam tesco..tp brand local korea) dan bli tepung dengan yis...tp kan..saye ni plg tak suke tukar2 brand..mcm kalau dah biase pakai yis cap mauripan..tetibe kene pakai cap Ottuki(brand korea)..mesti saye gelabah abes..sbbnye tak familiar..tp alhamdulillah...lepas godek2 dan buat eksperimen dekat roti pizza..dan lps satu doh pizza tuh fail..saye pon dah boleh la sket handle cap korea ni...and then buat pau ni pon.. Alhamdulillah..jadik elok...:D:D resipi ni ambik kat myresipi...

Bahan:

300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g yis
30g gula halus
18g minyak sayur--> saye pakai 15ml minyak masak

Cara:
  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
    Pau1
  6. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
    Pau2
  7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
    Pau3
  8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  10. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.


rupa dalam nye..saye suke inti byk..kalau buat sendiri..susah pon takpe..sbb puas ati leh taruk byk2 inti..:D:D

nota kaki:resipi dan gamba dekat cara2 tuh saye copy paste dari myresipi..terima kasih kepada penyumbang resipi..Yani@myresipi..

4 comments:

azileendasaleh said...

salam perkenalan... ter'bumped' kat yr blog..sbb mencari2 cooking blog.

*Cuba tambah satu sudu kecik cuka.. nanti tepung jadik kenyal and agak putih..

Mak Su said...

wow! gebu nampaknya. maksu suka pau kaya, pau kacang.

bintang said...

erm...nanti dah pindah dong yang nak mula cuba resepi sedap-sedap...
nanti akan minta tunjuk ajar sonsaengnim boleh?

RATNA RAHIM said...

@azileendasaleh- salam perkenalan..oke~ next time saye letak cuka..thanks for the tips~

@mak su-saye suka pau kacangggg!!!!~

@bintang-akak dah nk balik dik..hiks..anytime..tp akak tak pandai sangatttt~

Ad