Tuesday, February 3, 2009

Strawbery Jam

Sedar tak sedar, suhu dekat Seoul dah naik sikit..it seems like spring is going to come very very soon...yay!!!!One of the things yang saya suka dengan spring selain dari cherry blossom adalah strawberry...:D..And a few days ago, saya ternampak strawberry murah dijual tepi jalan...terus angkat satu box. Tp the next day, ade junior datang melawat Hanyang and dibawanya jugak strawberry..so strawberry yang saya beli tuh terus la dikorbankan buat jam..tak sangka senang rupanya buat jam..kalau la tau..dari dlu lagi saya buat homemade jam..hee ye ke..mcm lah rajin kan..:D:D


Photobucket




Bahan:

500g strawberry
400g gula pasir
30ml lemon juice

Cara:
  1. Strawberry di cuci bersih dan di lenyek.Satukan crushed strawberry bersama gula dan lemon dalam satu periuk.
  2. Kacau perlahan2 di atas low heat sehingga semua gula hancur. Bila gula hancur, guna high (tapi saya guna medium high..risau hangit ke ape..first time kan) heat sehingga boil. Bila die dah bubble2, teruskan mengacau sehingga mencapai consistency yang diingini. Jam akan memekat sedikit bila sejuk.
Resipi ni saye ambil dekat allrecipes and before ni my friend Nana ade bagitau sedikit psl bahan2 die...cuma saya tukar sedikit bahan dan cara nya ikut kesenangan sendiri..boleh rujuk sini for further information.

24 hari lg...sedih..

8 comments:

Masy said...

24 hari nk balik mesia ke? huhuhu

Mak Su said...

uuuu, sedapnyer. maksu teringin gaks nak belajar cara buat kaya.

~mardihah~ said...

eeeee..sidapnye...senang je buat jem strawberry ni ye..thanks for sharinf

ima shhs said...

baru 1st time tgk blog nih... Cantikk... Menarikk... Akak tertarik....

mYeQa said...

nape sedeyh? jem tue expired 24 hari lg ke? (^_*)

GabotMetaL said...

aku kalau kek2 ni kureng sikit lelbih algi yg ade krim tapi sesekali boleh gak emm very nice :)

semut sesat said...

huhu..oit ratna..jem tu pos ke aku tek wei..

WeBViDeOKLiP said...

dh lame x mkn strawbery jam

Ad