Thursday, May 20, 2010

Kerabu Soo Hoon

Kalau kerabu2 ni memang saye sangat2 minat..kerabu daun selom, kerabu kacang botor, kerabu udang, kerabu mangga, kerabu perut..iskkk bile teringat psl kerabu ni mmg meleleh air liur...mase saye keje dekat pantai barat last year dan duduk jauh dr mak(mak di pantai timur)..mak saye suke siapkan bekalan utk saye...telur itik di peram siap dlm air garam(telur masin)...ade jugak stok yang siap direbus..kerabu plak..mak saye tumbuk dan goreng siap2 kerisik+ikan..tunggu nk gaul2 aje...tuh la kasih mak dekat anak..anak dah besar panjang pon die dok pikir anaknye makan ke tak lepas balik keje..nak pegi keje sempat makan ke tak..iskisk sedih saye bile teringt dekat mak ni..

speaking of kerabu jugak...saye belek2 resipi che mat..then ternampak la kerabu suhun ni ..first time saye makan kerabu suhun ni adelah last year! yess..seumur idup saye baru 2 kali saye makan kerabu suhun..kali pertama dekat kedai depan usm kubang kerian (lupe daa name)..first time makan saye dah jatuh hati dah...mmg feveret...kali kedua..harus la buat sendiri kan..dah katenye suke..sebbaik jugak la che mat kite kongsi respi..tp saye ade modify skeeettttt je..mintak halal ye che mat..and tq bebanyak che mat for sharing great recipe..

Photobucket
kerabu di atas pinggan terbang..yippieee



Bahan-bahan:
80 g soo hoon (yang kering), dikerat2
4 ekor sotong saiz sederhana besar
10 ekor udang sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
5 biji cili padi, hiris halus
1 biji tomato, buang biji dan hiris
3 tangkai daun sup, hiris
5 -6 biji limau kasturi
Beberapa helai daun salad
Garam dan gula secukup rasa
separuh genggam udang kering, goreng tanpa minyak dan tumbuk halus

Cara-cara:

  • Soo hoon, direndam dalam air panas hingga lembut dan menjadi jernih. Toskan dan cuci bawah air mengalir. Biar kan kering dalam tapisan. Udang dibersihkan, buang urat dan celur sekejap. Sotong dipotong cuci bersih dan celur sekejap. Letak sedikit garam dalam air rebusan tadi. Tos dan sejukkan.
  • Gaul kan semua bahan2 diatas kecuali garam, gula, jus limau kasturi dan daun salad. Tambah garam dan gula serta jus limau kasturi secukup rasa. Alas bekas hidangan dengan daun salad, letak kerabu tadi dan hidangkan segera.

nota kaki: saye ade buat modification..iaitu tambahan udang kering..





6 comments:

Sally said...

Salam lanlord..saya tak pernah lak makan kerabu soo hoon ni..mungkin lepas ni boleh cuba..kerabu2 ni mmg fvrt saya..berselera makan kalau ada kerabu ni..psst..rindu nak makan kerabu buah beko.

Unknown said...

kerabu so hoon 1 pinggan!!!
pos laju ke pasir gudang ye...ehehhe..

Mak Su said...

salam ramadhan buat ratna :D

Noor Adibah said...

wah.. dekat blog nie ade bnyak resipi yer?? :)) nice sgt2. kite leh blaja masak cmnie.. tq .. kite dah follow blog awak!

yanie anuar ~ putrajaya said...

singgah n follow

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

i LOVE THIS....

Ad