Tuesday, May 18, 2010

Korean Food at Ampang

Yuhuuuu..blog yang dah berbulan2 tak berapdet..heeeeeee..tuan rumahnye punye la malas nk apdet sampaikan org lain dah moved on to Thomas Cup saye dok kat AJL lg..내 블로그 한테 쫌 미안하긴 하네..

hehe oke to cut it short..1 year passed by since I last enjoyed korean food...rindu sangat..dari sepanjang 5 1/2 thn dekat korea..saye cume ambik mase 3 bln utk sesuaikan lidah dengan makanan korea...so the rest 5 1/4 thn saye sangat2 enjoy makanan korea..tetibe terpakse berpisah..sedey tauu..tp nasib baik jugak org korea ni dah ramai berhijrah ke Malaysia ni..yea..best sgt..ramai tau kan dekat Ampang..depan2 area Ampang Point tu dipanggil Hanguk Ma-Eul aka Hanchun aka Perkampungan Korea..Dekat area2 situ mmg byk kedai korea..dr kedai makan, kedai runcit, pusat tusyen n karaoke pon ade..

So, saye n wear went to Ssangdungi Bunshik Jeom at Ampang last week..carik makanan korea gitu..walaupon dah duk kat Malaysia..tp still kene bersoal jawab dengan pakcik kedai tu..makanan die taruk ape..ade daging tak..ade arak tak...:D mcm before ni saye pergi dengan bos saye..pakcik kedai tu baik la sbb saye masuk je die bgtau siap2..daging beli dekat pasar melayu tp ade letak arak..so pendek katenye..kene bersoal jawab bebetul dlu br bleh decide nk makan kat situ ke tak..

Last week saye order kimbab (sushi), dolsot bibimbab (mixed rice or rice topped with sauteed veggies and chilli paste), and Tteobokki (rice cake with hot sauce)..side dishes nye plak baecu kimchi (napa cabbage kimchi), Kkakdugi (chilli pickled daikon radish), gyeran mari (omellet), shikemchi bokkem (stir fry baby spinach) and danmuji (sweet pickled daikon radish)



pancan
Dari kiri atas: Danmuji, Shikemchi Bokkem
Dari kiri bawah: Gyeran Mari, Kakdugi, Baecu Kimchi


dolsot
Bibimbap


topuki
Tteokbokki


kimbab
Kimbab



dolsot
Licin




Kedai Ssangdungi ni oke la..lg sedap dr kedai korea yang mhl2..actually kalau nk cari korean food yang betul2 rasa asli dekat malaysia ni..better pegi dekat ampang yang kedai kecik2 tu compare tu kedai besar2..ade jugak kedai besar2 yang rase makanan die same mcm dekat korea tp kebanyakannye..ermmm..ala kadar je..or worst..gune name korean food tp taktau makanan dr negare mane..tp as i said before..bersoal jawab la dengan tuan kedai tu before decide nk makan..after balik dr makan2 tu..sempat singgah dekat kedai runcit sebelah tu..bli dangmyeon (korean vercimille) dengan bulgogi sauce..cadangnye utk projek masak2 with akak2 dekat penang ni..:P

btw..dekat penang pon ade mini perkampungan korea dekat area gurney plaza jugak..last weekend sempat menyinggah ke sana beli groceries utk kawan saye..:D tp mahal sket la kalo compare dengan harga dekat ampang..

tak saba nk tunggu wiken ni..mau masak2 makanan korea~~ lala~

7 comments:

puterikurekure said...

ratna!
rindu oh sama kamu. mana ilang? lama sangat2...
:(

r@tn@ said...

kak intan-saye ade disini...di utara ni...haha hilang tuh sbb pergi mencari hala tuju idup..now da nampak sket jalan2 keluar dr terowong...baru ade mood nk hapdet...rindu same kak intan..baby khalish da besar da pon..lame sangat kn?

Masy said...

tak ajak akak poooonnnnn

Mak Su said...

ratna ! :)

dah balik kl.....!

oh... ada kat utara.

maksu penah mkn korean food kat kompleks a/bangsa, bos belanja, bangsa korean :)

r@tn@ said...

kak Masy.. jommm kak masy..nih tetibe punye plan ni..

Maksu..hehe dah balik utara da..kompleks antarabangsa tu kat mane maksu? oke tak? kene ngn lidah? bos tuh nk promote makanan die..maksu promote la asam pedas kat dorang:D

kipem19 said...

assalamualaikum...

finally update pun blog akak~ suka3^^
akak teringin nak makan apa kat sini?
biar saya tolong makankan...wink

izyani rozi said...

hello,sory la ganngu..sya ternampak blog awk ni,so..sya nak tanya skit pasal perkampungan korea ni..first dorang gne bahasa pengantar apa..??means pandai berbahasa melayu tak..??
sbb kumpulan kami nak wat projek tahun 1 kat stu,harap mengalaman u membantu kami..:)
tq

Ad